True Radiant

• True Radiant houdt de temperatuur in huizen met een vloer- of radiatorverwarmingssysteem op een aangenaam niveau door de typische temperatuurschommelingen van stralingswarmtesystemen te beperken.
  • True Radiant kan de verwarming eerder aanzetten, zodat de geplande temperatuur in huis op tijd wordt bereikt, en eerder uitzetten om te voorkomen dat de gewenste temperatuur wordt overschreden.
  • Je kunt een maximale tijdsduur instellen om aan te geven hoeveel eerder True Radiant het verwarmingssysteem mag aanzetten. Wil je de exacte tijd waarop het systeem start en stopt zelf in de hand houden? Dan kun je True Radiant ook uitzetten.

Dit artikel is van toepassing op de volgende Google Nest-thermostaten:

Nest Thermostat E

Nest thermostat e cooling

Nest Learning Thermostat

Nest thermostat heating with silver ring

Thermostaten met de Heat Link

Nest Thermostat E mounted on it's standNest Thermostat E Heat Link Nest thermostat heating with silver ring3rd gen Heat Link
Hoe kan ik zien welke Nest-thermostaat ik heb?

Opmerking: True Radiant is niet beschikbaar voor de Nest Thermostat.

Verschillen tussen stralingswarmte en heteluchtverwarming

De meeste conventionele verwarmingssystemen blazen warme lucht door luchtopeningen. Dit wordt heteluchtverwarming genoemd. Deze systemen kunnen de temperatuur in je huis snel veranderen. Systemen met stralingswarmte doen er over het algemeen langer over om je huis te verwarmen of te verkoelen.

Systemen met stralingswarmte verwarmen je huis niet via de lucht, maar via vloeistofleidingen of elektrische spoelen die onder de vloer of in het plafond zijn geplaatst. Radiatorsystemen pompen heet water naar de radiatoren in huis.

Omdat deze systemen er zo lang over doen, is het vaak moeilijk om een temperatuurschema in te stellen dat op het juiste moment het juiste comfort biedt. Je moet mogelijk om 05:00 uur beginnen met verwarmen om op 07:00 uur de juiste temperatuur te halen.

Systemen met stralingswarmte kunnen bovendien de gewenste temperatuur overschrijden, doordat de elektrische spoelen of verwarmingsbuizen stralingswarmte blijven afgeven nadat het systeem is gestopt met verwarmen. Het systeem is dan misschien niet meer actief bezig met verwarmen, maar de temperatuur in huis kan toch blijven stijgen.

radiant forced air graph

Hoe werkt True Radiant?

true radiant image Hoewel systemen met stralingswarmte anders werken dan heteluchtverwarming,
werken de meeste thermostaten hetzelfde met beide systemen. True Radiant werkt anders
met systemen met stralingswarmte, doordat de temperatuur automatisch wordt aangepast
als je het systeem aan- of uitzet. Je hoeft niet meer te raden hoe vroeg je de
verwarming moet aanzetten om de gewenste temperatuur op het juiste moment te bereiken.

Met True Radiant leert je thermostaat hoelang je systeem met stralingswarmte erover doet om je huis op te warmen. Deze functie zet de verwarming op tijd aan om de doeltemperatuur te halen en ook op weer tijd uit, waardoor het in huis niet warmer wordt dan de temperatuur die jij hebt ingesteld.

Je thermostaat kan bijvoorbeeld leren om een temperatuur van 21,5 ºC te bereiken. De thermostaat moet het systeem uitzetten als het 19 ºC is, omdat de warme radiatoren je huis verder verwarmen tot 21,5 ºC. De thermostaat handhaaft deze temperatuur door het systeem opnieuw aan te zetten voordat de temperatuur te laag wordt.

true radiant graph

Met onze verbeterde leeralgoritmen kan de thermostaat het verwarmingssysteem nauwkeuriger aansturen, door rekening te houden met de weersomstandigheden, de weersvoorspelling voor de komende uren en hoe warm het in huis is.

Zo kan de thermostaat ervoor zorgen dat je huis op tijd de geplande temperatuur heeft, dat er optimaal energie wordt bespaard en dat de ingestelde temperatuur wordt behouden. Dit werkt zelfs met vloerverwarmingssystemen die erg efficiënt zijn maar traag opwarmen.

De instellingen van True Radiant wijzigen

True Radiant wordt automatisch aangezet als de Nest-thermostaat is aangesloten op een vloer- of radiatorverwarmingssysteem waarin warm water circuleert.

Je kunt True Radiant aan- of uitzetten of de maximale tijdsduur voor voorverwarmen aanpassen via Max. tijds

Je ziet geen True Radiant-optie als je een ander type systeem hebt. In plaats daarvan zie je de optie Vroeg-aan. In bepaalde zeldzame gevallen kan het zijn dat je huis een warmtepomp heeft die de koeling regelt en vloerverwarming voor de verwarming. In dat geval zie je beide opties en gebruik je Vroeg-aan om het voorkoelen te regelen en True Radiant om het voorverwarmen te regelen.

Google Home-app

1. Open de Google Home-app Google Home-app.
  2. Tik op Favorieten of Apparaten .
  3. Houd je vinger op de tegel van je thermostaat.
  4. Tik op Instellingen Icoon van Nest-instellingen en dan Thermostaat.
  5. Tik op True Radiant en pas de instellingen aan.

Nest-app

1. Tik in het startscherm van de app op Instellingen Icoon van Nest-instellingen.
  2. Scroll omlaag en selecteer je thermostaat.
  3. Tik op True Radiant.
  4. Tik op de schakelaar om deze aan of uit te zetten.
  5. Je kunt ook Max. tijdsduur kiezen om te beperken hoe vroeg je systeem 's nachts kan beginnen met voorverwarmen.

Met de thermostaat

1. Druk op de thermostaatring om het overzichtsmenu te openen.
  2. Selecteer Instellingen Icoon van Nest-instellingen en dan Nest Sense en dan True Radiant.
  3. Kies Nee om deze functie uit te zetten of Ja om de functie aan te zetten.
  4. Kies Max. tijdsduur om te bepalen hoe vroeg True Radiant 's nachts begint met verwarmen.

Max. tijdsduur

Als je de maximale tijdsduur voor True Radiant wijzigt, heeft dit alleen invloed op het voorverwarmen tijdens de nacht (met name na 8 uur 's avonds). Deze instelling is namelijk bedoeld om te voorkomen dat je te vroeg wordt gewekt door een luidruchtig verwarmingssysteem dat aanslaat. De thermostaat leert hoe laat je 's ochtends opstaat en gebruikt de maximale tijdsduur om te beperken hoeveel eerder je systeem aangaat.

Voorverwarmen als je onderweg bent naar huis

De Nest-thermostaat gebruikt True Radiant alleen om je systeem vroeg aan te zetten als er iemand thuis is. Als er niemand thuis is en de thermostaat zichzelf automatisch op Ecotemperaturen zet, begint de thermostaat pas met verarmen als er iemand thuiskomt.

Stralingswarmtesysteem zijn energiezuinig, maar kunnen er lang over doen om je huis op te warmen. Als je wilt dat je huis de gewenste temperatuur heeft wanneer je thuiskomt, is het belangrijk dat het opwarmen op tijd begint. Dit kan op 2 manieren:

• Als je huis een comfortabele temperatuur moet hebben wanneer je thuiskomt, schakel je met de app de thermostaat van Eco over naar Verwarmen. Zo kan de Nest-thermostaat je huis opwarmen voordat je arriveert.
  • Je kunt een oplossing zoals de Google Assistent gebruiken om automatisch te verwarmen tot de gewenste temperatuur als je op weg naar huis bent.

Problemen met ontbrekende True Radiant-instellingen oplossen

Nest-thermostaten detecteren welke draden je hebt aangesloten op de connectoren om te bepalen welk type verwarmings- en koelsysteem je hebt.

Als je de True Radiant-instellingen niet ziet op je Nest-thermostaat of in de app:

• Je hebt geen stralingswarmtesysteem, maar bijvoorbeeld heteluchtverwarming.
  • Je hebt het verkeerde systeem geselecteerd bij het instellen van je thermostaat.
  • Er is mogelijk een probleem met de bedrading waardoor de Nest-thermostaat denkt dat je geen stralingswarmtesysteem hebt.

Check om problemen op te lossen eerst welk type systeem je hebt geïnstalleerd. Ga daarna de bedrading van je thermostaat na:

1. Check het type systeem
    Als je systeem lucht blaast door luchtopeningen in je huis, heb je heteluchtverwarming. True Radiant werkt niet met heteluchtverwarming. Met deze systemen kun je Vroeg-aan gebruiken om voorinstellingen te beheren.
  2. Check de bedrading van de Nest-thermostaat
    Verwijder het scherm van de thermostaat en check of de bedrading correct is aangesloten. Gebruik als referentie het bedradingsdiagram van de Nest-thermostaat en de foto die je van de draden in je oude thermostaat hebt gemaakt.

3. Check het type verwarming
    Ga op je thermostaat naar Instellingen Icoon van Nest-instellingen en dan Apparatuur en dan Verwarmingstype. Zorg ervoor dat je het juiste type verwarming selecteert: Heteluchtverwarming, Vloerverwarming of Radiatoren. Als je Heteluchtverwarming selecteert, wordt de optie True Radiant verborgen in het Nest Sense-menu. In plaats daarvan wordt Vroeg-aan aangezet.
    Opmerking: Als je zowel vloerverwarming als een koelsysteem hebt, zie je misschien de opties True Radiant en Vroeg-aan in het Nest Sense-menu. True Radiant bepaalt dan hoe vroeg je huis wordt opgewarmd en Vroeg-aan bepaalt hoe vroeg je systeem begint met koelen.

4. Krijg hulp van een Pro
    Als je problemen hebt met de bedrading of de instellingen van je thermostaat, kun je de hulp inroepen van een lokale professional.