Hoe gebruikt de Thuis/Afwezig-functie de locatie van je mobiel?

Nadat je in de Nest-app toestemming hebt gegeven, gebruikt de Thuis/Afwezig-functie de locatie van je mobiel om te helpen bepalen wanneer je weg bent en wanneer je weer thuis bent. De Nest-app houdt niet continu je locatie bij, maar ontvangt alleen algemene meldingen van je mobiel waarin wordt aangegeven of je wel of niet thuis bent.

De Thuis/Afwezig-functie gebruikt de activiteitssensoren van je Nest-producten om te bepalen wanneer je weg of weer thuis bent. Maar omdat je waarschijnlijk je telefoon (of tablet) de hele dag bij je hebt, kan Nest ook de locatie daarvan gebruiken om de Thuis/Afwezig-functie nauwkeuriger te laten weten wanneer je aan- of afwezig bent.

Met de Thuis/Afwezig-functie hoef je je Nest-producten niet allemaal aan of uit te zetten en hoef je geen vast schema te gebruiken. Als je van huis gaat, kan de Thuis/Afwezig-functie bijvoorbeeld de verwarming lager zetten om energie te besparen en je Nest-camerastream aanzetten om de boel in de gaten te houden.

Meer informatie over de Thuis/Afwezig-functie

De locatie van je telefoon gebruiken en optimaal gebruikmaken van de Thuis/Afwezig-functie

Als je je in de Nest-app aanmeldt voor een account, word je gevraagd of je je telefoon of tablet wilt gebruiken om de Thuis/Afwezig-functie te ondersteunen. Je kunt maar één apparaat kiezen. Heb je meerdere mobiele apparaten (bijvoorbeeld een telefoon en een tablet, of een eigen telefoon en een voor het werk), kies dan het apparaat dat je het vaakst bij je hebt.

Nadat je de Thuis/Afwezig-functie hebt ingesteld om de locatie van je telefoon te gebruiken, wordt een combinatie van de mobiele en wifi-gegevens van je telefoon gebruikt om te bepalen of je weg of weer thuis bent. De Nest-app maakt gebruik van de standaard locatieservices die in iOS en Android zijn ingebouwd. Deze services baseren hun informatie op een combinatie van de signaalsterkte van zendmasten, gegevens van wifi-netwerken en af en toe gps-gegevens als dat nodig is om je locatie nauwkeuriger te bepalen.

De Thuis/Afwezig-functie werkt het beste als je ten minste mobiele data en wifi hebt aangezet in de instellingen van je telefoon. De Nest-app helpt je hierbij door automatisch een statuscheck uit te voeren als je de app opent. De app laat je weten wanneer wijzigingen in de instellingen van je telefoon de nauwkeurigheid van de Thuis/Afwezig-functie kunnen beïnvloeden.

Hoe gebruikt de Thuis/Afwezig-functie gps-gegevens?

Als je een zwakke mobiele of wifi-verbinding hebt, kan het aanzetten van gps ondersteuning bieden. De Nest-app checkt maar zeer zelden de gps-locatie. Dit gebeurt alleen als je mobiele en wifi-verbinding zijn weggevallen en je telefoon in de afgelopen paar dagen niet is ingecheckt. Het gebruik van gps-gegevens wordt tot een minimum beperkt om de batterij van je telefoon niet te zwaar te belasten.

De Nest-app registreert dus niet voortdurend de exacte locatie van je telefoon, zoals een gps-navigatie-app in de auto wel doet. En dat is ook nergens voor nodig. De Thuis/Afwezig-functie hoeft alleen maar te weten of je afwezig of aanwezig bent. Hiervoor bakent de app een groot gebied rondom je huis af en gebruikt dit als een soort van thuiszone. Je telefoon wordt niet gebruikt om te bepalen op exact welk moment je het huis binnenkomt of de garage uitrijdt. De Nest-app krijgt alleen een melding van de locatieservices van het besturingssysteem van je telefoon om te bepalen of je de thuiszone binnenkomt of verlaat. Loop je bijvoorbeeld even naar het huis van de buren, dan schakelt je huis dus niet meteen over naar Afwezig.

Problemen oplossen als Nest niet kan bepalen of je thuis of afwezig bent

Hoe de telefoon van andere mensen wordt gebruikt

De Thuis/Afwezig-functie kan telefoons van anderen precies zo gebruiken als jouw telefoon. Iedereen die toegang heeft tot een Nest-huis via een account in de app, kan de locatie van de eigen telefoon gebruiken, zodat het huis beter kan bepalen of er iemand thuis is of dat iedereen is vertrokken. Mensen die hun telefoon hiervoor gebruiken, kunnen niet zien wie er precies thuis of niet thuis is, alleen dat er iemand thuis is of dat iedereen weg is.

Meer informatie over Gezinsaccounts en hoe je mensen toegang geeft tot je Nest-huis

Hoe de Thuis/Afwezig-functie je privacy beschermt

We nemen je privacy zeer serieus. Je locatiegegevens worden zonder je toestemming niet buiten Nest gedeeld. Bovendien versleutelen we onze verbindingen om je gegevens te beveiligen.

Net als bij alles wat we doen, zijn onze privacyprincipes ook van toepassing op het gebruik van de locatie van je telefoon. We bieden je de mogelijkheid de locatie van je telefoon te gebruiken om de Thuis/Afwezig-functie te ondersteunen en we geven aan welke gegevens worden gebruikt en hoe ze worden gebruikt. Op basis daarvan kun je zelf bepalen of je deze functie wel of niet wilt aanzetten. Je kunt de Thuis/Afwezig-functie overigens op elk moment weer uitzetten.

Lees de Privacyverklaring van Nest voor alle informatie over hoe we je gegevens beveiligen en andere belangrijke zaken.