Huishoudelijke warmwaterbediening

Sommige Google Nest-thermostaten kunnen niet alleen je huis verwarmen, maar ook het warme water regelen. Afhankelijk van het model kun je de thermostaat gebruiken voor verschillende typen boilers: een eenvoudige boiler met aan/uit-bediening, een OpenTherm-boiler of een OpenTherm-combiketel.

Voordat je begint

Ga na of de Nest-thermostaat werkt met je warmwatersysteem. Bekijk de onderstaande tabel.

Hoe kan ik zien welke Nest-thermostaat ik heb?

Nest Thermostat E

3e generatie Nest Learning Thermostat1

Afzonderlijke boiler met aan/uit-bediening

-

check-mark image

OpenTherm-combiketel2 (warmwatertemperatuur)

check-mark image

check-mark image

Fabrikantspecifieke systemen

-

-

Elektrische boilers

-

-

1 Alleen de modellen in de bovenstaande tabel kunnen warm water regelen. Het is niet mogelijk warm water te regelen met een 2e generatie Nest Learning Thermostat.

2 Check of het OpenTherm-logo Opentherm logo op je ketel staat of neem contact op met de fabrikant van je systeem om te vragen of jouw model geschikt is. Lees hier meer informatie over hoe de Nest-thermostaat werkt met OpenTherm om meer energie te besparen.

Afzonderlijke boilers (aan/uit of OpenTherm)

Als je een systeem met een afzonderlijke aan/uit-boiler of OpenTherm-boiler hebt en je Nest-thermostaat geschikt is voor dit systeem (zie de tabel hierboven), dan kun je de thermostaat laten bepalen wanneer het water in de boiler wordt verwarmd.

Tip: Dit is niet mogelijk als je een combiketel hebt, omdat deze water on demand verwarmt.

Een warmwaterschema instellen

Standaard verwarmt je Nest-thermostaat water tussen 06:00 en 08:00 uur en tussen 16:00 en 22:00 uur.

Je kunt je warmwaterschema altijd aanpassen in de Nest-app, net zoals je verwarmingsschema. Je kunt andere tijdstippen instellen of voor elke dag van de week een ander schema maken.

Via de Nest-app

1. Open de Nest-app Nest app.
  2. Selecteer Warm water Hot water icon (droplet) en dan Schema Schema-icoon in Nest-app.
  3. Selecteer de dag die je wilt bewerken. Je kunt een nieuwe verwarmingstijd toevoegen of een bestaande tijd kiezen en deze bewerken of verwijderen.

Op de thermostaat

1. Druk op de ring van je thermostaat en selecteer Instellingen Icoon van Nest-instellingen en dan Warmwaterschema.
  2. Je kunt dit warmwaterschema aanzetten, uitzetten of bewerken.
  3. Draai aan de thermostaatring om door de dagen van de week te lopen. Als je een nieuw verwarmingsschema wilt toevoegen, druk je op de ring terwijl een leeg tijdstip is geselecteerd. Als je een bestaand schema wilt bewerken of verwijderen, druk je op de ring terwijl het schema is geselecteerd.

Automatisch stoppen met water verwarmen als er niemand thuis is

Je thermostaat kan stoppen met water verwarmen als hij waarneemt dat je huis ten minste 48 uur leeg is geweest. Terwijl het systeem uitstaat, wordt het warmwaterschema genegeerd totdat het systeem waarneemt dat er weer iemand thuis is.

Via de Nest-app

1. Open de Nest-app Nest app.
  2. Selecteer Warm water Hot water icon (droplet) en dan Instellingen Icoon van Nest-instellingen en dan Thuis/Afwezig-functie.
  3. Tik op de schuifregelaar om de Thuis/Afwezig-functie aan of uit te zetten.

Op de thermostaat

1. Druk op de ring van je thermostaat en selecteer Instellingen Icoon van Nest-instellingen en dan Thuis/Afwezig-functie en dan Warm water.
  2. Kies Aanzetten of Uitzetten.

Opmerking: Als je een 3e generatie Nest Learning Thermostat hebt en Bacteriepreventie aanstaat, kan het zijn dat de thermostaat het water in je boiler af en toe verwarmt.

Hoe de Nest-thermostaat de legionellabacterie helpt voorkomen

Warm water op aanvraag (Boost)

Als je langer of op een ander moment dan in het schema staat warm water nodig hebt, kun je met Boost het water gedurende een bepaalde tijd verwarmen. Daarna hervat de boiler het normale schema.

Via de Nest-app

1. Open de Nest-app Nest app .
  2. Selecteer Warm water Hot water icon (droplet).
  3. Tik op de grote knop Boost.
  4. Kies hoe lang je extra water wilt opwarmen.

Op de thermostaat

1. Druk op de ring van je thermostaat en selecteer Warm water Hot water icon (droplet).
  2. Draai de ring om te kiezen hoelang je water wilt opwarmen. Druk daarna op de ring van de thermostaat om te beginnen met opwarmen.

Opmerking: In het menu moet Boost stoppen staan als het water al wordt geboost.

Waterverwarming zelf aan- of uitzetten

Als je voor langere tijd van huis gaat, kun je de verwarming van je boiler handmatig uitzetten. Als je het warmwaterschema weer wilt hervatten, moet je de verwarming weer aanzetten.

Via de Nest-app

1. Open de Nest-app Nest app.
  2. Selecteer Warm water Hot water icon (droplet) en dan Instellingen Icoon van Nest-instellingen.
  3. Tik op de schuifregelaar om warm water aan of uit te zetten.

Op de thermostaat

1. Druk op de ring van je thermostaat en selecteer Instellingen Icoon van Nest-instellingen en dan Warmwaterschema.
  2. Kies Aanzetten of Uitzetten om je schema aan of uit te zetten.

Opmerking: Als je een 3e generatie Nest Learning Thermostat hebt en Bacteriepreventie aanstaat, kan het zijn dat de thermostaat het water in je boiler af en toe verwarmt.

Hoe de Nest-thermostaat de legionellabacterie helpt voorkomen

Watertemperatuur instellen (alleen met OpenTherm)

Met een OpenTherm-boiler kun je de temperatuur van het water instellen.

Opmerking: In veel gevallen kan de Nest-thermostaat de watertemperatuur regelen als je een OpenTherm-ketel hebt. Omdat de normen van OpenTherm kunnen variëren, is dit wellicht niet mogelijk met jouw ketel.

Via de Nest-app

1. Open de Nest-app Nest app.
  2. Selecteer Warm water Hot water icon (droplet) en dan Instellingen Icoon van Nest-instellingen en dan Temperatuur instellen.
  3. Tik op de schuifregelaar en sleep deze om de watertemperatuur in te stellen.

Op de thermostaat

1. Druk op de ring van je thermostaat en selecteer Instellingen Icoon van Nest-instellingen en dan Warmwaterschema en dan Apparatuur.
  2. Ga naar het volgende scherm en kies Warmwatertemperatuur.
  3. Selecteer de gewenste watertemperatuur.

Belangrijk: De minimumtemperatuur van 55 ºC voor boilers is bedoeld om de kans op besmetting met de legionellabacterie te verkleinen.

OpenTherm-combiketels

Als je een systeem met een OpenTherm-combiketel hebt en je Nest-thermostaat hiervoor geschikt is (check de tabel hierboven), kan je thermostaat misschien de warmwatertemperatuur regelen.

Tip: Je hoeft geen schema te maken om te regelen wanneer water wordt verwarmd, omdat combiketels water on demand verwarmen.

Watertemperatuur instellen

In veel gevallen kan de Nest-thermostaat de watertemperatuur regelen als je een combiketel hebt die geschikt is voor OpenTherm. Zo kun je de temperatuur in de winter wat hoger zetten voor een warm bad of een warme douche en in de zomer wat lager voor een temperatuur die prettig is bij warm weer en om energie te besparen.

Omdat de normen van OpenTherm kunnen variëren, is dit wellicht niet mogelijk met jouw ketel. Als dat het geval is, kun je de watertemperatuur handmatig instellen op de combiketel.

Selecteer hieronder je thermostaat voor instructies om de watertemperatuur in te stellen.

Nest Thermostat E

Gebruik je thermostaat om de watertemperatuur in te stellen.

1. Druk op de ring van je thermostaat en selecteer Instellingen Icoon van Nest-instellingen en dan Apparatuur.
  2. Je ziet je huidige apparatuur en instellingen. Selecteer Doorgaan.
  3. Selecteer Warmwatertemperatuur en stel daarna de gewenste watertemperatuur in.

3e generatie Nest Learning Thermostat

Via de Nest-app

1. Open de Nest-app Nest app.
  2. Selecteer Warm water Hot water icon (droplet) en dan Instellingen Icoon van Nest-instellingen en dan Temperatuur instellen.
  3. Tik op de schuifregelaar en sleep deze om de watertemperatuur in huis in te stellen.

Op de thermostaat

1. Druk op de ring van je thermostaat en selecteer Instellingen Icoon van Nest-instellingen en dan Warmwaterschema en dan Apparatuur.
  2. Ga naar het volgende scherm en kies Warmwatertemperatuur.
  3. Selecteer de gewenste temperatuur voor warm water in je huis.

Tip: Combiketels met OpenTherm-regeling hebben een lagere minimumtemperatuur (40 ºC) dan boilers (55 ºC). Combiketels slaan geen water op. Het risico op het ontstaan van de legionellabacterie is daardoor veel kleiner.

Problemen met warmwaterbediening oplossen

Als je geen opties ziet

Het model van je thermostaat checken

Warmwaterbediening is niet mogelijk met 2e generatie Nest Learning Thermostats. Bovendien zijn niet alle Nest-thermostaten geschikt voor elk type warmwatersysteem. Bovenaan dit artikel vind je een tabel om dit te controleren. Lees Hoe kan ik zien welke Nest-thermostaat ik heb? als je dit niet zeker weet.

De installatie checken

Is je thermostaat geschikt voor je warmwatersysteem, maar zie je geen opties voor warm water in de app of op de thermostaat, dan is je thermostaat misschien door jou of de installateur ingesteld om alleen de verwarming te regelen. Dat betekent dat het warme water wordt geregeld door het systeem zelf in plaats van je thermostaat.

Contact opnemen met een Pro-installateur

Je kunt altijd contact opnemen met een professional in je regio voor hulp bij het instellen van de thermostaat om het warme water in huis te regelen.

Als je geen opties voor warm water ziet

Sommige van de hierboven vermelde opties zijn niet zichtbaar bij bepaalde typen warmwatersystemen.

Eenvoudige boiler met aan/uit-bediening:

Je kunt de watertemperatuur niet regelen. Dat komt doordat dit type systeem de bediening van de warmwatertemperatuur via de Nest-thermostaat niet ondersteunt.

Combiketel

Een combiketel produceert warm water op aanvraag. Je ziet daarom geen opties om een schema te maken, automatisch van temperatuur te wisselen of extra water op te warmen.