Energiegeschiedenis van de thermostaat

De energiegeschiedenis van je Google Nest Thermostat laat zien hoe vaak en hoelang het systeem aan is geweest. In de energiegeschiedenis zie je hoe je op basis van deze informatie je schema en temperatuurvoorkeuren slimmer kunt instellen.

Je kunt je energiegeschiedenis bekijken in de app of op je thermostaat.

Thermostaat

• Als je de energiegeschiedenis wilt bekijken, selecteer je in het menu Overzicht van de Nest-thermostaat de optie Geschiedenis Thermostat history icon.
  • Heb je een Nest Thermostat E, dan vind je de energiegeschiedenis bij Instellingen Icoon van Nest-instellingen en dan Geschiedenis.

Je energiegeschiedenis in één oogopslag

Als je Geschiedenis selecteert, geeft de oranje balk aan hoelang de verwarming die dag aanstond. Draai de thermostaatring als je de energiegeschiedenis van andere dagen wilt bekijken. Je kunt tot 10 dagen terug gaan.

Opmerking: De thermostaat heeft tijd nodig om je energieverbruik te leren kennen. Daarom duurt het na de installatie meestal minstens een dag voordat de energiegeschiedenis wordt getoond.

Gedetailleerde energiegeschiedenis per dag

Druk op de thermostaatring als je meer informatie over een bepaalde dag wilt zien.

Draai de ring om omlaag te scrollen en meer informatie te bekijken. Je kunt bijvoorbeeld nagaan of je energieverbruik die dag aanzienlijk hoger of lager was dan het gemiddelde van de vorige week. Is dat inderdaad het geval, dan geeft de thermostaat ook de belangrijkste oorzaak weer: je handmatige temperatuuraanpassingen, automatisch overschakelen naar Ecotemperaturen, het temperatuurschema van de thermostaat of het weer.

Druk op de ring van de thermostaat om terug te gaan naar het hoofdscherm van de energiegeschiedenis. Houd de ring ingedrukt om af te sluiten en terug te gaan naar het temperatuurscherm van de thermostaat.

Boilers voor huishoudelijk gebruik

Als je Nest-thermostaat ook het warme water in huis regelt, laat de energiegeschiedenis niet zien op welke tijden er energie is gebruikt om water op te warmen.

Toch kan de Nest-thermostaat je ook hier helpen energie te besparen. Je kunt namelijk een persoonlijk schema maken waarin je nauwkeurig aangeeft wanneer het warme water moet worden aangezet. Bovendien kun je het warme water automatisch uitzetten als je langere perioden van huis bent, bijvoorbeeld tijdens je vakantie.

Een warmwaterschema instellen
Hoe de Nest Thermostat werkt met warm water

OpenTherm en energiegeschiedenis

Als je een 3e generatie Nest Learning Thermostat of de Nest Thermostat E hebt geïnstalleerd met een voor OpenTherm geschikte ketel, kunnen er langere verwarmingstijden in je energiegeschiedenis en Nest-rapport staan als True Radiant aanstaat. De Nest-thermostaat geeft aan de OpenTherm-ketel door hoe deze moet moduleren als True Radiant aanstaat. Dit heeft mogelijk tot gevolg dat de verwarming langere perioden wordt aangezet, maar daar staat tegenover dat het water minder warm wordt gestookt om de temperatuur in huis nauwkeuriger te regelen. Dit type verwarmingsregeling werkt vaak efficiënter om je huis op de gewenste temperatuur te houden.

Meer informatie over True Radiant

Nest-app

1. Open de Nest-app en tik in het startscherm op het icoon van je Nest-thermostaat.
  2. Tik op Geschiedenis Thermostat history icon.
  3. Je ziet je overzicht voor 10 dagen. Tik op een willekeurige dag om meer informatie over het energieverbruik van je verwarmingssysteem te bekijken.

Uitleg over de energiegeschiedenis

energy history orange bar icon

Een oranje balk geeft aan dat het systeem heeft verwarmd. Het getal naast de balk is de totale tijd dat je systeem die dag aanstond.

leaf icon

Aan de linkerkant van het scherm zie je het icoon Blaadje voor de dagen waarop je energie hebt bespaard en een Nest Blaadje hebt verdiend.

energy history set icon

Aan de rechterkant zie je de belangrijkste reden waarom je energieverbruik is gestegen of gedaald (in vergelijking met het gemiddelde van de afgelopen 7 dagen).

Uitgevouwen geschiedenisweergave

Je kunt op een bepaalde dag tikken voor meer informatie over je energieverbruik op die dag.

Bovenaan zie je de gewenste temperaturen. Dit zijn de temperaturen die in je schema staan en eventuele handmatige temperatuuraanpassingen die je op de thermostaat of via de Nest-app hebt gedaan.

Away icon image

Als je de thermostaat handmatig op Ecotemperaturen hebt gezet of als de Thuis/Afwezig-functie aanstaat, zie je dit icoon aan het begin van de periode waarin de thermostaat op Ecotemperaturen heeft gestaan.

Nest app energy history more details

Tik op een icoon voor meer informatie.

Gebruik je een computer, plaats de muisaanwijzer dan op een icoon om meer informatie te bekijken.

Nest app energy history heat

Elke oranje balk staat voor het tijdsinterval waarop je verwarming aanstond.

Aan het begin van elke dag kun je nagaan wat de gewenste temperatuur in huis was om 12 uur 's nachts van de vorige dag.

Download button

Als de Nest-thermostaat een software-update heeft gekregen, zie je dit icoon in de energiegeschiedenis op de dag dat de software is geüpdatet. Tik of klik op het icoon om de tijd van de update te checken.

Opmerking: Versie 4.1 of hoger van de Nest-app is vereist.

Off button

Als je de thermostaat hebt uitgezet, zie je dit icoon.

Klik of tik op verschillende dagen om de gedetailleerde energiegeschiedenis van die dagen te bekijken en te vergelijken. Je ziet nu de temperatuurkeuzes die van invloed zijn op het energieverbruik van de verwarming.

De energiegeschiedenis kan je helpen energie te besparen

In de volgende voorbeelden zie je hoe de energiegeschiedenis je kan helpen energie te besparen. Lees het artikel Meer energie besparen met de Nest-thermostaat voor meer manieren om energie te besparen.

De temperatuur 's nachts lager zetten

Probeer de temperatuur 's nachts eens een paar graden lager te zetten. Je merkt mogelijk geen verschil omdat je slaapt.

Op deze dag stond de thermostaat van 00:00 tot 07:00 uur op 20 °C. Elke oranje balk geeft aan wanneer de verwarming werd aangezet.

De volgende dag, toen de thermostaat gedurende dezelfde periode op 18 °C stond, ging de verwarming minder vaak aan om energie te besparen.

De Ecotemperaturen wijzigen

Als je de Ecotemperatuur lager instelt dan je comforttemperatuur, kan dit helpen energie te besparen. Stel je de Ecotemperatuur voor verwarmen te hoog in om je energieverbruik te beïnvloeden, dan zie je mogelijk een melding in je Nest-rapport.

Nest app energy history away example

Op deze dag is de thermostaat kort na 08:00 uur automatisch overgeschakeld naar Ecotemperaturen (ingesteld op 16 °C).

Nest app energy history away example

Kijk nu eens naar de volgende dag, toen de verwarmingsinstelling voor Ecotemperatuur op 12 ºC was gezet. De verwarming werd gedurende dezelfde periode helemaal niet aangezet. Een lagere verwarmingsinstelling voor Ecotemperaturen kan helpen je energieverbruik te verminderen.

Warmwaterverbruik wordt niet getoond in de energiegeschiedenis

De 3e generatie Nest Learning Thermostat kan ook het warme water in huis regelen. In de energiegeschiedenis zie je alleen niet op welke momenten er energie is gebruikt om water op te warmen. Toch kan de Nest-thermostaat je ook hier helpen energie te besparen. Je kunt een persoonlijk schema maken waarin je nauwkeurig aangeeft wanneer het warme water moet worden aangezet. Bovendien kun je het warme water automatisch uitzetten als je langere perioden van huis bent, bijvoorbeeld tijdens je vakantie.

Warmwaterbediening en hoe je de instellingen wijzigt
Hoe de Nest Thermostat werkt met warm water

OpenTherm en energiegeschiedenis

Als je een 3e generatie Nest Learning Thermostat of de Nest Thermostat E hebt geïnstalleerd met een voor OpenTherm geschikte ketel, kunnen er langere verwarmingstijden in je energiegeschiedenis en Nest-rapport staan als True Radiant aanstaat. De Nest-thermostaat geeft aan de OpenTherm-ketel door hoe deze moet moduleren als True Radiant aanstaat. Dit heeft mogelijk tot gevolg dat de verwarming langere perioden wordt aangezet, maar daar staat tegenover dat het water minder warm wordt gestookt om de temperatuur in huis nauwkeuriger te regelen. Dit type verwarmingsregeling werkt vaak efficiënter om je huis op de gewenste temperatuur te houden.

Meer informatie over True Radiant