Meer informatie over de Thuis/Afwezig-functie

Lees dit artikel voor meer informatie over apparaten die je beheert via de Nest-app. Voor apparaten die je beheert via de Home-app ga je naar het artikel Over Thuis- en Afwezig-routines.

De Thuis/Afwezig-functie gebruikt informatie van de activiteitssensoren in je Nest-producten in de Nest-app en de locatie van je telefoon. Op basis van deze informatie kan de functie het gedrag van Nest-producten in je huis automatisch aanpassen wanneer je weggaat en thuiskomt. Je hoeft dus niet zelf elk product afzonderlijk in te stellen of een vast schema te gebruiken.

Nest-producten kunnen samenwerken om automatisch de gewenste taken uit te voeren als je thuiskomt en weggaat.

Hoe de Thuis/Afwezig-functie werkt

Je kunt de Nest-app altijd openen om te zien of je huis op Thuis of Afwezig staat.

De Thuis/Afwezig-functie bepaalt op 2 manieren of hij automatisch moet overschakelen naar Thuis of Afwezig: waar de telefoons van mensen zijn en of andere Nest-producten op dat moment activiteit in je huis waarnemen.

In ons Helpcentrum vind je meer informatie over hoe Nest-producten aanwezigheidsdetectie gebruiken.

Hoe de Thuis/Afwezig-functie de telefoonlocatie gebruikt

Nadat je hebt ingesteld dat de Thuis/Afwezig-functie de locatie van je telefoon moet gebruiken, gebruikt de functie een combinatie van mobiele en wifi-gegevens en gps-informatie van je telefoon om te bepalen of je weggaat of thuiskomt.

Omdat Nest alleen hoeft te weten of je weggaat of thuiskomt, registreert de Thuis/Afwezig-functie niet continu de exacte locatie van je telefoon, zoals een gps-app dat bijvoorbeeld wel doet. De locatie van je telefoon wordt ook niet gebruikt om te bepalen wanneer je precies thuiskomt of wanneer je de garage uitrijdt.

In plaats daarvan bakent de app een groot gebied rondom je huis ('geofence') af en gebruikt dit als een soort thuiszone. De Nest-app krijgt alleen een melding van de locatieservices in het besturingssysteem van je telefoon wanneer je de thuiszone binnenkomt of verlaat.

Loop je bijvoorbeeld even naar het huis van de buren, dan schakelt je huis dus niet meteen over naar Afwezig omdat je misschien nog steeds binnen de geofence van je huis bent.

Meer informatie over aanwezigheidsdetectie en hoe je je gegevens beheert

Problemen oplossen met Thuis- en Afwezig-routines en de Thuis/Afwezig-functie

Voor de beste prestaties

Gebruik niet meer dan 1 telefoon met de Thuis/Afwezig-functie. Heb je meerdere mobiele apparaten, kies dan het apparaat dat je meestal bij je hebt.

De Thuis/Afwezig-functie werkt het beste als je mobiele data en wifi hebt ingeschakeld in de instellingen van je telefoon.

De instellingen van de Thuis/Afwezig-functie wijzigen

Wat er gebeurt wanneer je weggaat en thuiskomt, hangt af van welke producten zijn gekoppeld met de Nest-app en hoe je hun gedrag hebt ingesteld.

Tijdens het instellen vraagt de Nest-app of je wilt dat het product de informatie van de Thuis/Afwezig-functie gebruikt om automatisch van gedrag te wisselen. Je kunt na het instellen het gedrag van de Thuis/Afwezig-functie makkelijk wijzigen via Instellingen.

Wil je de Thuis/Afwezig-functie niet gebruiken, dan hoeft dat natuurlijk niet.

Hoe de Thuis/Afwezig-functie werkt in een gedeeld huis

Je kunt iedereen die je vertrouwt, uitnodigen om de Nest-producten in je huis te bedienen met de app.

Mensen die je hebt uitgenodigd, kunnen net als jij hun telefoon gebruiken om de Thuis/Afwezig-functie te ondersteunen.

De toegang tot je huis delen in de Nest-app

De leden van je huis beheer je in de Home-app. Opmerking: Dit kan alleen als je een Google-account gebruikt om je huis en je Nest-apparaten te bedienen.

Hoe de Thuis/Afwezig-functie werkt met Thuis- en Afwezig-routines

Als je je Nest-account niet hebt overgezet naar een Google-account en alleen je Nest-producten met de Nest-app bedient, kun je alleen de Thuis/Afwezig-functie gebruiken. We raden je aan over te stappen naar een Google-account.

Opmerking: Als je zowel de Nest-app als de Home-app gebruikt, werken Thuis- en Afwezig-routines (Home-app) en de Thuis/Afwezig-functie (Nest-app) naadloos met elkaar samen en kun je beide gebruiken.

In dat geval kan iedereen in je huis er op elk moment voor kiezen de telefoonlocatie te gebruiken met de Thuis/Afwezig-functie of met Thuis- en Afwezig-routines. Je kunt het delen van de telefoonlocatie ook helemaal uitschakelen.

In ons Helpcentrum vind je meer informatie over de verschillen tussen de Thuis/Afwezig-functie en Thuis- en Afwezig-routines.

Lees de artikelen Instellingen van Thuis- en Afwezig-routines en Instellingen van de Thuis/Afwezig-functie voor meer informatie.

Activiteitsgeschiedenis van de Thuis/Afwezig-functie

In de activiteitsgeschiedenis van de Thuis/Afwezig-functie kun je de activiteitsgebeurtenissen zien voor de afgelopen 10 dagen en de momenten waarop je huis is overgeschakeld tussen Thuis en Afwezig. Je ziet een lijst van gebeurtenissen en in sommige gevallen de reden voor de overschakeling.

Je kunt deze informatie gebruiken voor probleemoplossing als je huis niet overschakelt tussen Thuis en Afwezig wanneer je dit verwacht.

De activiteitsgeschiedenis voor je huis bekijken:

1. Tik in het startscherm van de Nest-app op Instellingen Icoon van Nest-instellingen.
  2. Tik op Thuis/Afwezig-functie Home away assist icon.
  3. Scroll omlaag en selecteer Activiteitsgeschiedenis.

De eigenaar van een Nest-huis of iemand met Volledige toegang kan de activiteitsgeschiedenis bekijken. Iemand met Alleen toegang tot huis kan de activiteitsgeschiedenis niet bekijken.

Je kunt de activiteitsgeschiedenis niet uitschakelen, dus zorg dat je alleen mensen voor je account uitnodigt die je vertrouwt.

Locatie van telefoon

Alle mensen die zijn uitgenodigd voor het account, zien informatie over de locatie van hun eigen telefoon in de activiteitsgeschiedenis. Je zou bijvoorbeeld het volgende kunnen zien in je eigen activiteitsgeschiedenis:

• Je telefoon heeft het huis verlaten.
  • Je telefoon is thuisgekomen.

Als je in de activiteitsgeschiedenis een gebeurtenis bekijkt waarbij de telefoon van een andere gebruiker is betrokken, zie je algemene informatie. Je ziet van wie de telefoon is die de gebeurtenis heeft geactiveerd. Je zou bijvoorbeeld het volgende in je geschiedenis kunnen zien:

• De laatste telefoon heeft het huis verlaten.
  • Een telefoon is thuisgekomen.

Als je een Nest-account gebruikt en niet bent overgestapt naar een Google-account, vind je in de Privacyverklaring van Nest meer informatie over hoe we omgaan met je gegevens.