Hoe Google-producten gebruikmaken van Thread

Google-producten zijn ontworpen om samen te werken, zodat ze op verschillende manieren met jou en elkaar kunnen communiceren. Ze gebruiken meestal een wifi-netwerk, maar kunnen ook gebruikmaken van een draadloos Thread-mesh-netwerk.

• In een Thread-mesh-netwerk sturen Thread-apparaten informatie naar elkaar via Thread-routers.
  • Huizen kunnen een of meer Thread-routers hebben. Als een van deze apparaten offline gaat, kunnen je Thread-apparaten een andere Thread-router vinden en met elkaar blijven communiceren.
  • Met speciale Thread-routers (Thread-borderrouters) kunnen apparaten communiceren tussen een Thread-netwerk en wifi-netwerk.

Voordelen van Thread-mesh-netwerken

• Verbeterd bereik: Het Thread-protocol en de bijbehorende radio's zijn ontworpen voor een groter bereik in huis. Als je meer Thread-routers toevoegt, kunnen je Thread-apparaten aan de andere kant van je huis communiceren via het mesh-netwerk. Dit is vooral handig in grote huizen of huizen waar het draadloze signaal wordt verstoord door de constructie.
  • Laag stroomverbruik: Thread verbruikt zeer weinig stroom, dus zelfs apparaten met een batterij kunnen verbinding maken met je netwerk en andere producten terwijl deze jarenlang opgeladen blijven.
  • Onafhankelijk van wifi: Thread is niet afhankelijk van je wifi-router of -netwerk. Als de router of de internetverbinding uitvalt, kunnen de Thread-producten nog steeds met elkaar en met jou communiceren.
  • Werkt met Matter: Thread werkt met Matter, een branchenorm voor smarthomes waarmee veel smarthome-apparaten naadloos samenwerken. Als je producten hebt die werken met Matter van Google en andere bedrijven, kunnen deze dus allemaal communiceren via een Thread-netwerk.

Ga naar de smarthome-pagina van de Thread Group voor een illustratie van hoe Thread- en Matter-apparaten met elkaar in je huis zijn verbonden.

Hoe Google-producten gebruikmaken van Thread

Google-producten kunnen Thread en wifi gebruiken voor verschillende doeleinden, zoals software-updates downloaden, app-meldingen sturen en apparaten met elkaar laten communiceren. Producten gebruiken meestal wifi of Thread als primair netwerk om met andere apparaten te communiceren. Nest Wifi Pro (wifi 6E) heeft radio's voor beide netwerken en kan fungeren als Thread-borderrouter.

Thread-borderrouters van Google:

Schermen: Nest Hub (2e generatie), Nest Hub Max
Wifi-routers: Nest Wifi Pro (wifi 6E), Nest Wifi

De Thread-verbinding van je apparaat checken

Je kunt sommige Google-apparaten gebruiken als Thread-borderrouter om een Thread-netwerk te maken. Als er in je huis een Thread-netwerk is, kun je Google-apparaten gebruiken om de bestaande Thread-dekking uit te breiden naar het hele huis.

Voorbeeld voor Android

Zo check je een Thread-netwerkverbinding als je problemen moet oplossen. De onderstaande stappen gebruiken Nanoleaf en Android als voorbeeld, maar andere Thread-apparaten en telefoonbesturingssystemen hebben vergelijkbare stappen.

Opmerking: Je hebt het volgende nodig:

Check of je Google-apparaat is verbonden met je Thread-netwerk. Dit doe je zo:

1. Stel je Google-apparaat in met de Google Home-app.
  2. Stel je Nanoleaf Essentials-apparaat in dezelfde Nanoleaf Smarter Series-app in op hetzelfde Android-apparaat.
  3. Ga in de Nanoleaf-app naar Dashboard selecteer je Nanoleaf-apparaat Instellingen.
  4. Check of de firmwareversie van je Nanoleaf-apparaat 1.6.8 of hoger is. Als dit niet zo is, update je de firmware.
  5. Check of het verbindingstype Thread is. Ga in de Nanoleaf-app naar Meer Thread-netwerk.
    • Als de Google Thread-borderrouter de eerste borderrouter in je huis is, heeft deze misschien een naam die begint met NEST-PAN-.
  6. Als het apparaat nog steeds via bluetooth is verbonden, start je het Nanoleaf Essentials-apparaat opnieuw op en wacht je een paar minuten.
  7. Als je wilt testen of het Thread-netwerk werkt, selecteer je je Nanoleaf-apparaat op het dashboard van de Nanoleaf-app en tik je op een setting om deze te activeren. Als je bluetooth uitzet, kun je het apparaat nog steeds bedienen.

Inloggegevens voor Thread worden opgeslagen op het Android-apparaat, zodat ze kunnen worden gebruikt als er Matter-apparaten in de buurt zijn.