Wat is een draadloze storing en hoe kan ik die oplossen?

Als het niet lukt om Nest-producten of andere draadloze apparaten te verbinden, heb je misschien last van een draadloze storing. Door deze storing kun je ook last hebben van een traag netwerk of een wegvallende verbinding. De verbinding van je Nest-producten wordt dan voortdurend verbroken en weer hersteld of ze reageren traag op de bediening via de app.

Symptomen van een draadloze storing

In de meeste huizen heeft het netwerk te maken met alle drie soorten draadloze storing, maar de symptomen kunnen variëren. Lees hieronder of je Nest-product symptomen van een draadloze storing vertoont.

• Het lukt niet om tijdens de installatie verbinding te maken met de Nest-app.
  • De wifi-verbinding met je Nest-product wordt regelmatig onderbroken en hersteld.
  • Je product is offline in de Nest-app maar maakt automatisch opnieuw verbinding.
  • Je product reageert langzaam op wijzigingen die je aanbrengt met de Nest-app.
  • De energiegeschiedenis, videogeschiedenis, beveiligingsgeschiedenis of Protect-geschiedenis van je product bevat gaten of er ontbreken gegevens.
  • Videobeelden van de camera vallen af en toe weg, zijn wazig of je ondervindt andere problemen wanneer je video bekijkt.
De Nest Guard schakelt herhaaldelijk tussen wifi en mobiele back-up.

Handige tips om problemen op te lossen

Hier zijn een paar tips voor het oplossen van draadloze storingen in huis.

• Schakel automatische kanaalwisseling in op je router.
  • Plaats de router en het Nest-product zo mogelijk dichter bij elkaar. Een paar centimeter of decimeter kan al een groot verschil maken voor de signaalsterkte.
  • Het is mogelijk dat andere elektronische apparaten de wifi-verbinding verstoren. Koppel andere apparaten los van de voeding, zet ze uit of verplaats ze.
  • Installeer een wifi-extender of -repeater. Gebruik voor de compatibiliteit een extender van dezelfde fabrikant.
Zorg dat alle wifi-routers, -extenders en -repeaters deze aanbevolen instellingen gebruiken.

Opmerking: Bij het oplossen van een draadloze storing moet je vaak simpelweg testen wat het beste werkt voor de verbinding in jouw huis. Elk netwerk is weer anders en in elk huis ontstaan weer andere problemen als gevolg van een draadloze storing.

Lees verder voor meer informatie over de drie meest voorkomende soorten draadloze storing en aanvullende tips om de storing in je wifi-thuisnetwerk tot een minimum te beperken.

1. Storing door muren, vloeren of andere objecten minimaliseren

Het bouwmateriaal van je huis kan van grote invloed zijn op de snelheid en het bereik van de draadloze communicatie. Materialen zoals hout en glas geven niet veel problemen. Maar materialen met een hoge dichtheid, zoals beton, baksteen en metaal, kunnen het moeilijker maken om verbinding te maken. Door deze materialen kan ook de netwerksnelheid worden vertraagd of kunnen draadloze signalen in bepaalde delen van je huis zelfs volledig worden geblokkeerd. brick blocking network

Grote meubelstukken, zoals archiefkasten of boekenkasten, en huishoudelijke apparaten, zoals fornuizen en koelkasten, kunnen het wifi-signaal ook verstoren. Spiegels, die een metalen coating aan de achterzijde hebben, kunnen het draadloze signaal ook blokkeren.

Tips om problemen op te lossen

1. Sommige wifi-routers en -toegangspunten hebben een antenne die je kunt draaien. Als je de antenne zo draait dat het signaal op het Nest-product is gericht, kan dit zorgen voor een betere verbinding.
  2. Kijk of je het Nest-product kunt verplaatsen. Een paar centimeter of decimeter kan al een groot verschil maken voor de signaalsterkte.
  3. In sommige huizen kun je de draadloze router of het toegangspunt eenvoudig verplaatsen. Als je de router of het toegangspunt dichter bij het Nest-product zet, kan dit de verbinding beter maken.
  4. Powerline-adapters kunnen ook een oplossing zijn. Dat is vooral handig in grote huizen met dikke, dichte muren en vloeren.
  5. Je kunt ook een wifi-extender toevoegen aan het netwerk. Deze versterkers zenden het signaal van de router opnieuw uit vanuit een andere kamer of locatie.

Tip: Powerline-adapters gebruiken de elektrische bedrading in je huis om een Ethernet-verbinding op te zetten. Je kunt een netwerk dus gemakkelijk dwars door een muur uitbreiden zonder dat je nieuwe, dure bedrading hoeft aan te leggen. Door een powerline-adapter op een wifi-toegangspunt aan te sluiten, kun je zelfs de meest afgelegen ruimte in huis van een sterke draadloze verbinding voorzien.

2. Storing door andere wifi-netwerken oplossen

Storing door concurrerende wifi-netwerken komt vooral veel voor in steden, appartementsgebouwen en andere dichtbevolkte gebieden met veel wifi-netwerken in de buurt.

Tip: Controleer of er concurrerende netwerken zijn door de draadloze opties op je telefoon of computer te openen. Wacht een paar seconden tot de lijst met netwerken is vernieuwd. Zie je hier heel veel netwerken waaruit je kunt kiezen, dan heb je misschien last van dit type draadloze storing.

Wifi-netwerken zenden uit op kanalen. Als wifi-netwerken in de buurt hetzelfde kanaal gebruiken, concurreren ze voortdurend om de beperkte bandbreedte.

city interference

Tips om problemen op te lossen

1. De meeste nieuwe routers hebben een functie waarmee ze automatisch het minst drukke wifi-kanaal opzoeken. Bekijk de documentatie van je router om uit te zoeken hoe je deze functie kunt aanzetten en instellen.
  2. Heb je automatische kanaalwisseling al aangezet, maar heb je nog steeds last van een trage of slechte netwerkverbinding in huis, dan kun je het kanaal ook handmatig instellen en een snelheidstest uitvoeren om te zien welk kanaal de beste resultaten biedt.
  3. Als je router al enkele jaren oud is, kun je overwegen een nieuwe te kopen.

3. Storing van andere elektronische apparaten beperken

Storingen kunnen ook worden veroorzaakt door andere elektronische en huishoudelijke apparaten die niet zijn verbonden met het draadloze netwerk, maar wel gebruikmaken van dezelfde frequentie van 2,4 GHz of 5 GHz. Denk bijvoorbeeld aan draadloze telefoons, bluetooth-apparaten en babyfoons. Je kunt ook storingen krijgen in de buurt van draadloze camera's of beveiligingssystemen. cordless phone interference
Sommige elektronische en huishoudelijke apparaten, zoals magnetrons, zenden als bijproduct ruis uit. Het kan dus gebeuren dat het netwerk trager wordt of wordt onderbroken als je een maaltijd opwarmt.Sommige grotere elektronische apparaten, zoals televisies, kunnen zelfs wifi-signalen beïnvloeden als ze in de slaapstand staan of zijn uitgezet. Dit komt omdat hun voeding op korte afstand storing veroorzaakt. electronic interference

Tips om problemen op te lossen

1. Als je een Nest-product in de buurt plaatst van een router, toegangspunt, draadloze telefoon of een ander apparaat dat radiofrequentiesignalen uitzendt, kunnen er verbindingsproblemen optreden. Verplaats het Nest-product of het andere apparaat, zodat ze minimaal 1 meter uit elkaar staan.
  2. Schakel je elektronische apparaten een voor een uit of koppel ze een voor een los van de voeding om te bepalen welk apparaat de verbindingsproblemen veroorzaakt. Zodra je het problematische apparaat hebt uitgeschakeld, moet het Nest-product verbinding kunnen maken en houden. Het kan een paar minuten duren voordat er automatisch verbinding wordt gemaakt en de status in de Nest-app wordt gewijzigd.
  3. Verplaats elektronische apparaten. Een halve meter kan al een groot verschil maken voor de kwaliteit van het draadloze signaal.
  4. Sommige draadloze apparaten kunnen zowel 2,4GHz- als 5GHz-signalen uitzenden en ontvangen. Als je vermoedt dat een bepaald apparaat de oorzaak is van het probleem, kun je kijken of het mogelijk is dit apparaat van frequentie te laten wisselen. Als de andere producten in je huis bijvoorbeeld een 2,4GHz-verbinding gebruiken, schakel dan over naar de 5GHz-frequentie.

Nest-producten gebruiken met wifi-netwerken van 2,4 GHz en 5 GHz

Als je de bovenstaande stappen hebt geprobeerd en nog steeds problemen ondervindt, ga je naar Wifi- en andere verbindingsproblemen oplossen voor meer stappen die je kunt nemen.