Uppdatera inställningar för wifi-nätverk och routrar

Vanligtvis behöver du inte göra några ändringar i wifi-nätverkets eller routerns inställningar. De flesta anslutningsproblem åtgärdas på andra sätt. Börja med att följa anvisningarna i Felsöka wifi- och anslutningsproblem för att åtgärda de flesta problem.

Om du inte vet hur inställningarna för en wifi-router fungerar kontaktar du internetleverantören eller routertillverkaren och ser om de kan hjälpa dig.

Sammanfattning av de rekommenderade inställningarna

Det här är de viktigaste inställningarna som rekommenderas för wifi-nätverk och routrar vid användning av Nest-produkter. Mer information finns i avsnitten nedan.

• Aktivera 802.11 b/g/n om du har en router för 802.11 ac.
  • Ställ in wifi-routerns lånetid för DHCP på minst två timmar.
  • Aktivera strömsparläget på routern om du har en Nest-termostat.
  • Aktivera IPv6 om du har en Nest Protect.
  • Aktivera multicast om du lägger till ytterligare Nest-enheter på wifi-routern.

Om du har bekräftat inställningarna och fortfarande har problem hittar du fler inställningar nedan.

Viktigt att tänka på innan du ändrar inställningarna

1. Kontrollera att nätverket och routern fungerar ihop med Nest-produkter

Nest-produkter kan användas nästan var som helst om det finns en wifi-signal. Men det finns en del saker att tänka på vid anslutning till vissa typer av wifi-nätverk eller routrar.

• Som standard använder för wifi-routrar 2,4 GHz-bandet eller 5 GHz-bandet (eller båda, s.k. dubbla band). En del Nest-produkter, t.ex. Nest Protect röklarm och 1:a och 2:a generationens Nest Learning Thermostat, fungerar bara med 2,4 GHz-bandet. Läs mer om hur du använder Nest-produkter med wifi-nätverk med dubbla band.
  • Om du vill ansluta en Nest Protect kontrollerar du att routern har stöd för IPv6.
  • När du lägger till ytterligare Nest-enheter kontrollerar du att routern har stöd för multicast och att den är påslagen. Nest-enheter använder multicast för att kommunicera och konfigurera anslutningar till andra Nest-produkter.
  • Mobila surfzoner, gästnätverk och offentliga eller öppna nätverk rekommenderas inte för Nest-produkter. Nest-produkter har inte stöd för Enterprise-nätverk som 802.1x/RADIUS eller nätverk med infångstportal (nätverk där du måste godkänna användarvillkoren, t.ex. på ett café eller hotell). Läs mer om den här typen av nätverk.
  • Firmware med öppen källkod som DD-WRT, OpenWRT och Tomato stöds inte. Vissa versioner kan fungera bra med Nests produkter, men kompatibiliteten kan variera från version till version.
  • Kontrollera routerns enhetsgräns. Alla wifi-routrar har en gräns för hur många enheter som kan vara anslutna till wifi samtidigt. Om du har många enheter i nätverket kan du testa att koppla från några och se om Nest-produkten kan ansluta till nätverket då.
  • Kontrollera om inställningarna för trådlös isolering är aktiverade på routern. Om så är fallet kan inte enheter i nätverket ansluta till andra enheter i hemmet. Nest-produkterna kommunicerar inbördes under parkopplingen, vid konfigureringen och vid normal användning, så de fungerar kanske inte korrekt när dessa inställningar är aktiverade.

Inställningar för extendern

Om möjligt testar du att konfigurera enheten nära routern för att testa om allt annat fungerar och om problemet handlar om wifi-nätverkets räckvidd.

Om enheten fungerar nära routern men inte längre bort eller på önskad plats kan du behöva lägga till en wifi-åtkomstpunkt som utökar wifi-nätverkets räckvidd så att Nest-produkterna kan ansluta.

• Vi rekommenderar att du använder en produkt från samma tillverkare som routern. Produkter från samma varumärke fungerar ofta bra tillsammans.
  • Om du vill göra användningen enklare kan du ange inställningar som nätverksnamn (SSID), lösenord och kryptering så att de blir samma som din befintliga router.
  • Om du redan har en extender eller en andra trådlös åtkomstpunkt kan anslutningsproblemen bero på den. Koppla från eller stäng av enheten tillfälligt och anslut sedan Nest-produkten direkt till routern.
2. Ladda ned routerns handbok

Läs i routerns handbok hur du ska ändra inställningarna, eller kontakta internetleverantören. För det mesta kan du ladda ned handboken från tillverkarens webbplats. Se till att ladda ned den handbok som matchar routerns modellnummer.

3. Säkerhetskopiera de nuvarande routerinställningarna

Vissa ändringar kan leda till att du inte längre kan ansluta till internet. Det här är därför ett viktigt steg, så att du kan återställa de gamla routerinställningarna om det skulle behövas.

Säkerhetskopiera de nuvarande routerinställningarna enligt anvisningarna i handboken. Om routern inte har någon säkerhetskopieringsfunktion kan du skriva ut eller helt enkelt skriva ned de nuvarande inställningarna.

4. Uppdatera routerns firmware eller programvara

Installera de senaste programvaruuppdateringarna för routern från tillverkarens webbplats så att du får bästa möjliga prestanda och kompatibilitet. Följ anvisningarna i routerns handbok.

Ändra inställningar

När du har följt stegen ovan i Viktiga saker att göra innan du ändrar inställningarna kan du börja kontrollera och ändra routerns inställningar. Problem med anslutningsinställningarna åtgärdas ofta genom att göra något av följande:

• Aktivera strömsparläget på routern om du har en Nest-termostat.
  • Aktivera 802.11 b/g/n om du har en router för 802.11 ac.
  • Ställ in wifi-routerns lånetid för DHCP på minst två timmar.
  • Om du använder Nest Protect aktiverar du IPv6 eller multicast.

Vi rekommenderar dock att du granskar de grundläggande wifi-inställningarna på routern nedan innan du ändrar de avancerade wifi-inställningarna.

Obs! När du har uppdaterat wifi-inställningarna kan du behöva uppdatera Nest-produkternas wifi-uppgifter i appen så att de kan anslutas till wifi-nätverket.

Grundläggande wifi-inställningar

Obs! Om du har flera åtkomstpunkter i nätverket, t.ex. en andra router eller en extender, ska samtliga använda samma inställningar. Annars kanske de inte kan ansluta till varandra eller till Nest-produkterna.

Nätverksnamn (SSID) och lösenord

Om du skaffar en ny router eller återställer standardinställningarna på routern kan Nest-produkterna kopplas från om nätverksnamnet (SSID), lösenordet eller andra inställningar ändras.

Om du ger det nya hemnätverket samma SSID och lösenord som det tidigare ska Nest-produkterna återanslutas automatiskt, förutsatt att samma inställningar från tillverkaren används på den nya routern.

Om Nest-produkterna inte återansluts automatiskt till det nya nätverket eller om du vill byta nätverksnamn eller lösenord måste du uppdatera wifi-uppgifterna för var och en av Nest-produkterna i appen.

Wifi-kanaler

För det mesta är det bättre att använda inställningen Auto för valet av wifi-kanal än att ställa in en viss kanal. Routern kan då byta kanal automatiskt för att undvika störningar från andra wifi-nätverk och trådlösa enheter i närheten som kan göra wifi-signalerna långsamma eller till och med blockera dem.

Krypteringstyp

Vi rekommenderar att du använder WPA2-kryptering på routern när du använder Nest-produkter.

Nest-produkter är inte kompatibla med WEP-ASCII.

Nätverk med dubbla band (2,4 och 5 GHz)

Om wifi-routern har dubbla frekvensband (stöd för både 2,4 och 5 GHz) kan det gå bättre att ansluta Nest-produkten till det ena frekvensbandet än det andra, beroende på omgivningarna. De flesta Nest-produkter fungerar med 5 GHz-nätverk, men det finns undantag.

Första och andra generationens Nest Learning Thermostat, första och andra generationens Nest Protect och Nest Connect fungerar bara med wifi på 2,4 GHz. Om du har någon av dessa produkter i hemmet måste du aktivera 2,4 GHz på routern för att ansluta dem.

Tips! En nätverksanslutning på 2,4 GHz behöver inte vara långsammare än en nätverksanslutning på 5 GHz. Signaler på 2,4 GHz-bandet färdas längre och täcker därför ett större område och kan lättare färdas genom fasta föremål.

• Testa att byta till ett 2,4 GHz-nätverk om Nest-produkten har installerats långt från routern eller om anslutningen till 5 GHz-nätverket är svag.
  • Försök att byta till ett 5 GHz-nätverk om anslutningen är svag på grund av störningar från 2,4 GHz-enheter i hemmet (t.ex. sladdlösa telefoner, babyvakter, mikrovågsugnar och trådlösa högtalare).

Strömsparläge

Vissa routrar har ett strömsparläge. Kolla i dokumentationen om din har det. Du kan aktivera det för att spara på batteriet i anslutna produkter som Nest-termostater.

Avancerade wifi-inställningar

Om du har koll på inställningar för wifi-nätverk, brandväggar och MAC-adressfiltrering kan du testa följande. Om du inte har koll på de här nätverksinställningarna kontaktar du internetleverantören och ber dem om hjälp med att ändra inställningarna.

Brandväggsinställningar

Om brandväggen är för strikt kanske Nest-enheterna inte kan ansluta till internet. Du kan tillfälligt tillåta mer trafik genom brandväggen och se om det löser problemet. Återställ brandväggsinställningarna till önskad säkerhetsnivå efteråt.

Varning! Om du tillåter mer trafik genom routerns brandvägg kan risken för inkommande hot från internet öka. Kontakta routerns eller brandväggens tillverkare om du vill veta mer.

Lånetid för DHCP

Ställ in wifi-routerns lånetid för DHCP på minst två timmar. Det kan bidra till att Nest-produkterna förblir anslutna till nätverket. Om lånetiden är kortare än två timmar kanske Nest-produkterna inte återansluts till nätverket även om anslutningen bara bryts i en halv sekund eller ännu kortare tid.

Nätverksportar

Under konfigureringen används port 11095 för att ansluta vissa Nest-produkter till appen. Om en Nest-produkt inte går att ansluta kan du behöva ta bort blockeringen av port 11095 tillfälligt i wifi-routerns inställningar så att konfigureringen går att slutföra. När Nest-produkten har dykt upp i appen kan du stänga port 11095 igen.

Du behöver inte öppna enskilda TCP- eller UDP-portar för inkommande nätverkstrafik vid normal användning av Nest-produkter. Om det går att kolla e-posten eller använda banktjänster i webbläsaren är de portar som behövs redan öppna.

MAC-adressfiltrering

Om du har aktiverat MAC-adressfiltrering för att göra nätverket säkrare måste Nest-produkternas MAC-adresser läggas till i listan med behöriga enheter. Du kan se MAC-adresserna för alla enheter i nätverket i routerns programvara. Anvisningar finns i routerdokumentationen.

Hitta Nest-produktens MAC-adress och lägga till den i routerns vitlista

Trådlösa nätverk och 802.11

Om du har en router eller extender för 802.11 ac kontrollerar du att 802.11 b/g/n också är aktiverat. Det är bara vissa Nest-produkter som har stöd för 802.11 ac.