Så här gör du om kolmonoxid upptäcks

Kolmonoxid varken syns eller känns på lukten, och därför ska du omedelbart uppsöka frisk luft om Google Nest Protect varnar för kolmonoxid hemma.

Om ett kolmonoxidlarm utlöses uppmanar Nest Protect dig att uppsöka frisk luft. Praktisk information om vad du ska göra om larmet går finns alltid tillgänglig i Nest-appen. Om larmet är anslutet till wifi får du även ett pushmeddelande från Nest med dessa anvisningar i samband med nödsituationen.

Om kolmonoxidlarmet går är detta ett tecken på att kolmonoxid finns i luften, vilket kan vara dödligt, varnar amerikanska NFPA (National Fire Protection Association). Enligt NFPA bör du göra så här om kolmonoxid upptäcks i hemmet.

Om larmet ljuder:

1. Tryck på knappen som tystar/återställer larmet (tryck på knappen på Nest Protect).
  2. Ring räddningstjänsten (brandkåren eller 112).
  3. Uppsök omedelbart frisk luft – utomhus eller vid en öppen dörr eller ett öppet fönster. Räkna så att ingen saknas. Gå inte in igen och flytta dig inte från den öppna dörren eller det öppna fönstret förrän räddningstjänsten har kommit, lokalen har vädrats ut och larmet har upphört.

Viktigt

• Om larmet aktiveras på nytt inom 24 timmar efter att du följt steg 1–3 ska du upprepa steg 1–3 och ringa en tekniker som kan undersöka om bränsledrivna aggregat eller apparater är källa till kolmonoxiden och kontrollera att utrustningen fungerar som den ska.
  • Om problem upptäcks vid denna inspektion ska utrustningen repareras omedelbart.
  • Var uppmärksam på förbränningsutrustning som teknikern inte har kontrollerat, och ta reda på mer om säkerheten vad gäller kolmonoxid för denna utrustning genom att läsa tillverkarens anvisningar eller kontakta tillverkaren direkt.
  • Kontrollera att inga motorfordon är eller har varit igång nära bostaden eller i ett garage i anslutning till den.

Denna information står även på en etikett i förpackningen. Sätt etiketten där alla kan se den, till exempel på kylskåpet.

Ta hjälp av Vad bör du göra i Nest-appen

Funktionen Vad bör du göra ger praktiska råd om hur du kan förbereda dig inför en nödsituation.

Läs mer om funktionen Vad bör du göra i Nest-appen